1945-02-12 brief van Janny naar huis - 1 van 2

Verhaal

Brucht 12 - Februari 1945

Lieve allemaal

Nu wordt dit de derde keer dat ik schrijf en ik geloof dat deze brief .... bij u aankomt.
Vrijdag is Annie bij ons geweest. 's Morgens bij Rina en 's middags bij mij. Wij zijn haar op wezen halen en toen zei zij dat Gerrit met Francien bij Opa Pullen (?) was. Dus zijn wij teruggegaan naar ... berg. Annie was Donderdag met Gerrie naar een ... geweest en hebben daar roggemeel gehad. Toen zijn wij, Rina en ik ook gegaan en hebben ieder 3 pond roggemeel gehad en bij de Coöperatie ieder 1 pond havermout. Dat zullen we met Gerrie meegeven.
Hoe gaat het verder thuis? Allemaal nog gezond? Leo heeft last van zijn blinde darm hè zei Gerrie. Als het maar niet erger wordt. Nu wij maken het alle 4 goed. Rina was op reis 6 pond en ik 5 pond afgevallen. Fred en Wim hadden zich niet gewogen dus daar weten we niets van. Wim is 5 pond, Fred 14 pond, Rina 10 pond en ik 11 pond aangekomen in de eerste 14 dagen. Veel hè! Fred ziet er zo goed uit nu. Hij krijgt weer een kleur. Wij zien hem alleen Zondags maar in de kerk want door de weeks komt hij nog wel in H'berg maar dan zijn wij er meest niet. Wij komen door de week ook wel in H'berg. Dinsdagsmiddags gaan we naar de Cath. bij Ds. Nijkamp. Dolgezellig. Een fijne dominee. 's Woensdags om de 14 daag is er kerkdienst waar wij ook naar toe gaan. Donderdag ga ik boeken ruilen in de bibliotheek. Met Henny gaat het ook goed. Zij mag nu een paar uur per dag uit bed.
Zaterdag zijn hier Engelse jagers geweest die hebben op het station van H'berg geschoten. Ook het huis van Valkman zijn heel wat kogels doorgegaan. Gaten door de muren. Ramen stuk. Nu wonen ze met zijn allen bij Henny in. Wimmie eet bij Anna haar moeder en slaapt bij Bos vlakbij Pullen. Ook is er nog een bom gevallen Zaterdagavond op de Gramsbergerweg in een weiland. Daar ook heel wat ramen stuk en pannen van de daken.
Wimmie is zondag jarig en daar hebben we 2 leesboeken voor gekocht. Wij hebben nog niets voor Dico gekocht maar hier is haast niets te koop. Ik zal hem alvast feliciteren en ik hoop dat wij er volgend jaar zijn. Want dan is de oorlog tenminste afgelopen.
Dico schrijf je wat je voor je verjaardag gekregen hebt. Ik hoop maar dat je een hoop cadeaus krijg. Marrie (?) moet jij nog naar school of heb je nog langer vacantie? Je zult wel niet veel leren zo.
Fie als jij komt moet je als het kan zout meebrengen want dat is hier nogal schaars. Daar geven ze veel voor. Leo is jou ausweiss nog verlengt geworden met Maart? Het is maar te hopen van wel. Moe komt u nog al klaar met uw werk of niet? U moet maar niet te hard werken. Pa vindt u het fijn dat het na war rustiger is thuis? Of had u liever dat wij thuis waren? Ds. Mulder had het in zijn keel Zondag. Die man heeft wel meer wat als hij van huis (?) is.
Juffr. Lijsterberg (?) is vanmorgen weggegaan naar haar moeder en komt morgenavond terug. Dus dan mag ik nu een beetje moederen over die kinderen. Zij is een Duitser maar ze wil niets van de Duitsers weten. Al haar broers en zusters zijn met Hollanders getrouwd.
Komen de maries (?) nog wel eens aanlopen? Of zijn ze jullie vergeten? Nu van de jongens van v.d. Linden horen we helemaal niets van.
Nu weet ik niets meer. Als Annie naar huis gaat zal ik wel weer schrijven. Maar ze heeft geen zin om naar huis te gaan. Nu eindig ik en wees gegroet van uw dochter en zus, Jannie.
Doe al de familieleden en kennissen de groeten van me. En ik hoop dat ik jullie gezond weerzie. Moe de groeten door en een paar kussen van Jannie.

(aan de zijkant:) Als Fie komt laat ze dan mijn bijbeltje en psalmenboekje meebrengen?

 

Bronverwijzing

 1. Rineke van den Brink: Het archief van Rineke
   • Datum: 2015-10-28
   • Pagina: Map Stam

Referenties

 1. Willem Stam
 2. Janna Stam
 3. De tocht naar Hardenberg die Janny, Rina, Fred en Wim hebben ondernomen in de hongerwinter van 1945.
  1. Janna Stam (Primair)
  2. Willem Stam (Primair)
  3. Henderina Stam (Primair)
 4. Henderina Stam