Onderstaande van Jos Beers uit Twisk.
Van Hoogkarspel naar de Beemster.
Bet-betovergrootvader Ente Cornelisz. Beers wordt in 1782 in Hoogkarspel geboren als het 6de kind in het gezin van Cornelis Jansz. Beers en Stijntje Entes. Ente heeft reeds twee jong overleden broertjes gehad, die eveneens vernoemd zijn naar de grootvader van moeders kant Ente Seymonsz. Ente groeit op in Hoogkarspel en komt daar in aanraking met Grietje Pieters Buyten, 9 jaar jongen en geboren in de Purmer onder Edam. Zij is de dochter van Pieter Maartensz. Buyten en Geertje Ariaans de Wit. Haar vader wordt tot tweemaal toe op jonge leeftijd weduwnaar, alvorens hij in 1800 te Hoogkarspel (voor de 3de keer) huwt met een rijke weduwe, Meinoutje Cornelis Rentenier. Zijn eerdere vrouwen kwamen respectievelijk uit de Beemster en de Purmer. Gedurende deze huwelijken woonde hij er ook.
Ente Beers huwt met Grietje Buyten in 1812 in Hoogkarspel. Aangezien z'n oudste broer Jan op de ouderlijke boerderij blijft, vertrekt hij naar Sijbekarspel/Benningbroek, waar hij als knecht werkzaam is. Hier worden 2 kinderen geboren. Nog geen 2 jaar later koopt hij, waarschijnlijk op aanraden van zijn schoonvader, een boerenplaats in de Beemster. Zijn schoonvader had er reeds jaren gewoond en zou jaren later wederom naar de Beemster terugkeren. De "erven Jan van Bleiswijk" verkopen op 28 december 1815 een boerenhuis nr. 326 met toebehoren en 25 morgen grasland gelegen in de Beemster aan de westzijde van de Jisperweg voor f. 10.500,--.
Zij verhuizen meteen en er worden naderhand nog drie kinderen geboren. (1817 Cornelis, 1819 Geertje en 1820 Stijntje; Geertje overlijd binnen een jaar).
Waarschijnlijk als gevolg van een epidemie overlijden Ente en Grietje in 1823 binnen 10 dagen op respectievelijk 41 en 32 jaar. De drie resterende kinderen (8, 6 en 3 jaar) blijven achter. Een maand na het overlijden wordt er o.l.v. grootvader Pieter Buyten familieraad gehouden en van beide families wordt er een voogd benoemd; Arie Krijnsz. de Wit uit de Purmer en Jan Cornelisz. Beers uit Hoogkarspel. Formeel voeren zij het bewind over de minderjarige kinderen maar in de praktijk doet Grootvader Pieter Buyten dit. Hij trekt in bij de kinderen op de boerderij aan de Jisperweg. Zijn enige overgebleven dochter blijft achter op zijn boerderij aan de Neckerweg.
In 1828 overlijdt de kleine Stijntje Beers op 8-jarige leeftijd in Hoogkarspel, alwaar zij wordt begraven. De twee jongen Pieter en Cornelis blijven achter.
Als grootvader Pieter Buyten in 1833 op 78-jarige leeftijd overlijdt, zijn de kleinzoons 18 en 16 jaar. Samen met twee boerenknechten en een dienstmeid blijven zij werkzaam op de boerderij, welke nu de "de Erven Ente" heet. In 1839 huwt Pieter een meisje uit Hoogkarspel Marijtje Vlaar. Nu is het tijdstip aangebroken om zowel de nalatenschap van de ouders, Ente Beers en Grietje Buyten, als de nalatenschap van grootvader Pieter Buyten te verdelen. Totaal valt er ruim ƒ. 26.000,-- te verdelen. Ondanks dat Pieter de oudste zoon is, blijft hij niet op de boerderij. Hij wil na zijn huwelijk in Hoogkarspel "boeren" en neemt daarom genoegen met contant geld, schuldvorderingen, levend vee en roerende goederen ter waarde van ƒ. 10.500,--. Tevens erft hij diverse stukken land van zijn grootvader in de Purmer. Cornelis Beers erft op 22 jarige leeftijd de ouderlijke boerderij "de Erven Ente".
28.12.1815 Aankoop boerderij met 25 morgen land in de Beemster; aan de Jisperweg "De erven Ente" in de Beemster; nu de Jisperweg 111
06.05.1823 Toewijzing van Arie Krijnsz de Wit als voogd over de nagelaten minderjarige kinderen
13.05.1823 Toewijzing van Jan Cornelisz Beers als toeziend voogd over de nagelaten minderjaarige kinderen
16.07.1823 Memorie van aangifte der nalatenschap
15.03.1839 Verdeling der goederen aan zoons Pieter en Cornelis